^ Back to Top

นิทรรศการ "Claude Estèbe"

นิทรรศการ "Claude Estèbe"

นิทรรศการ "Claude Estèbe" ผลงานโดยศิลปินชาวฝรั่งเศส เมียทีล ทีเบย์ (Myrtille Tibayrenc) จัดแสดงระหว่างวันที่ 15 กุมภาพันธ์ - 18 พฤษภาคม 2563 และจะมีพิธีเปิดในวันที่ 15 กุมภาพันธ์ 2563 เวลา 17.00 น. ณ Toot Yung Art Center

Cadavres Exquis - Solo Exhibition
By French artist Myrtille Tibayrenc

Toot Yung Art Center
15 Feb 2020 - 18 May 2020

Opening reception Saturday 15 Feb, from 5pm, in presence of the artist - We will also be celebrating Mimi's 40th Bday and Toot Yung's 10th anniversary!!!!

yrtille Tibayrenc is a well-known French director and curator working on the contemporary art scene of Thailand where she established over a decade ago.
In 2017, she debuted her artistic career, presenting her own paintings at the Serindia Gallery in Bangkok. She then held several striking Pop-Up exhibitions in unconventional venues; in Bangkok’s red-light district Patpong, or even in a public toilet during the Bangkok Biennial 2018. In 2019 she launched a complete catalogue of her works.

For the first time presenting a selection of old and new works in her own walls, “Cadavres Exquis” will mark the 10-year anniversary of the Toot Yung art center which she founded in 2010.

“ Myrtille Tibayrenc realizes the paradox of sharing her deepest feelings rarely showing anything personal in her subjects: a collection of works inspired by anonymous images she collected mainly around the Web. During her slow painting process she reunites the common and the extraordinary, the sacred and the profane, the personal and the collective. In her erotic works Tibayrenc, draws on both the historical gravity surrounding the female nude and the ubiquity of pornographic images in the Internet era. She meditates upon the emotional violence of the original data, and infusing it with her own mood and style, soothes the blank and often aggressive documents. But rather than mere violence she is concerned by strong emotional states.

Her world has a mystic coloration that reminds us that love and pain will always tear us apart.”

CADAVRES EXQUIS - นิทรรศการเดี่ยว
โดยศิลปินชาวฝรั่งเศส Myrtille Tibayrenc

ศูนย์ศิลปะตูดยุง
15 กุมภาพันธ์ 2563 - 18 พฤษภาคม 2563
เริ่มแสดงผลงานวันที่ 15 กุมภาพันธ์ ตั้งแต่ 5 โมงเย็นเป็นต้นไป

เมียทีล ทีเบย์รองเป็นผู้กำกับศิลป์และภัณฑารักษ์ชาวฝรั่งเศสที่มีชื่อเสียง ทำงานด้านศิลปะร่วมสมัยในวงการศิลปะของเมืองไทยกว่าสิบปี ในปี ค.ศ. 2017 เธอเปิดตัวโดยการนำเสนอภาพวาดของเธอเองที่ Serindia Gallery ที่กรุงเทพมหานคร หลังจากนั้นเธอได้จัดนิทรรศการ Pop-up อันโดดเด่นในสถานที่แปลกใหม่หลายที่ ไม่ว่าจะเป็นที่ The Barbar Fetish Club บนถนนพัฒน์พงศ์ ย่านโคมแดงของกรุงเทพ หรือ ในห้องน้ำสาธารณะในช่วงเทศกาล Bangkok Biennial 2018 ในปี ค.ศ. 2019 เธอเปิดตัวแคตตาล็อกผลงานสมบูรณ์ของเธอ

ครั้งแรกกับการนำเสนอผลงานเก่าและใหม่บนฝาผนังที่แกลอรี่ของเธอเอง “Cadavre Exquis” จะเป็นนิทรรศการครบรอบ 10 ปีของศูนย์ศิลปะตูดยุง

“เมียทีลตระหนักถึงความขัดแย้งในการแสดงความรู้สึกจากเบื้องลึกของเธอ ผลงานของเธอมักจะไม่เกี่ยวข้องกับเธอ : คอลเลคชั่นผลงานของเธอได้รับแรงบันดาลใจจากภาพนิรนามต่างๆซึ่งเธอได้รวบรวมจากเว็ปไซท์ต่างเป็นส่วนใหญ่ ในระหว่างการวาดภาพของเธอ เมียทีลผนวกความรู้สึกต่างๆเข้าด้วยกัน ไม่ว่าจะเป็น ความธรรมดากับความพิเศษ ความศักดิ์สิทธิ์กับความไม่บริสุทธิ์ และ ความเป็นส่วนตัวกับความเป็นส่วนรวม ผลงานกามศิลป์ของทีเบย์เรงเป็นผลงานผสมผสานระหว่าง เหตุการณ์สำคัญในประวัติศาสตร์ ภาพผู้หญิงเปลือย และ การแพร่หลายของภาพอนาจารในยุคของอินเตอร์เน็ตเมียทีลทำสมาธิก่อนที่จะรังสรรค์ผลงานของเธอ เธอต้องการนำเสนอสถานะทางอารมณ์ที่ชัดเจนมากกว่าความรุนแรงอย่างเดียว เธอลดทอนความรุนแรงของข้อมูลต้นฉบับและปรับแต่งผลงานให้ออกมาดูนิ่มนวลขึ้นโดยการผสมผสานอารมณ์และสไตล์ของเธอเข้าไป

โลกของเธอมีสีสันที่ลึกลับย้ำเตือนให้เราว่าความรักและความเจ็บปวดจะทำให้เราแยกจากกันเสมอ”

Claude Estèbe

Exhibition date: 
15 Feb 2020 - 09:00 to 18 May 2020 - 17:00